Een verslag van de verbouw van de keuken.

Nog even een paar foto's van hoe het achterhuis was bij aanschaf.

De vorige bewoners hadden deze ruitme ingericht als woonkamer.
En dit was het zoldertje op het achterhuis.
De oude verbindingen, en een start gemaakt met de vloer er uit te breken.

De verbouwing.

Na het een en ander te hebben voorbereid ben ik begonnen met verbouwen na terug te zijn gekomen van een klus in Duitsland, ik had al een aantal bestellingen gedaan waaronder de draagbalken en OSB platen.

07-12-2016

Terug van een klus in Duitsland komen de eerste materialen aan, een grote partij OSB platen die later voor de bedekking van het dak zijn, op de foto zijn de draagbalken van de zolder (bovenverdieping) nog te zien.
Volgende stap was de tussen muren weg breken en de restanten van de oude badkamer.
Ook is hier nog te zien hoe het achterhuis geisoleerd was, niet echt dus en daarom was deze badkamer altijd koud.

11-12-2016

Aanlevering van de draagbalken die de draagmuur gaan vervangen, dit om de vloeroppervlak te vergroten naar 6,5x6,5 meter. Bij bestelling van balken 300x300mm heb je geen indruk van hoe groot dit is, bij levering was ik toch wel even onder de indruk van de omvang.
Ondertussen waren de wanden al weg gebroken en was het tijd om het gewicht van het dak te verminderen en alle dakpannen er af te halen, gelukkig had ik daar de nodige hulp bij. Gezien het seizoen gelijk maar een groot bouwkleed er overheen om droog te kunnen blijven werken, dat verklaard ook de kleur van een aantal foto's.
Na het verwijderen van de draagbalken van de bovenverdieping begint het breken van de draagmuur, wat een stof komt er van zo'n oude muur.

13-12-2016

Nu de draagmuur weg was, was het tijd om de balken naar binnen te leggen om deze te gaan bewerken, het hout was nog nat en de balken erg zwaar.
Gelijktijdig even een stukje metselen waar de staanders komen te staan, zodat het gewicht mooi verdeeld word op de oude fundering.
Na het hijsen van de balk onder het dak de staanders plaatsen, met behulp van een hydrauliek cilinder op z'n plaats gedrukt.

18-12-2016

Staanders en ligger passend op z'n plaats nu tijd om de schoren er in te maken.
Na deze op maat te hebben gemaakt het plaatsen, wat nog enige uitdagingen met zich mee bracht.

19-12-2016

Nu de draagmuur vervangen is door de constructie kunnen de OSB platen tegen het dak aan.

21-12-2016

Nu alle OSB platen er in zitten word het tijd om de panlatten te verwijderen en glaswol te plaatsen, na het plaatsen van dampwerende folie en glaswol worden er nieuwe panlatten gemonteerd.

24-12-2016

En net voor de kerst aan alle pannen weer op het dak, en tijdelijk een aantal pannen op de uitbouw voor de toekomstige uitgang.
De dagen met kerst en oud en nieuw waren mijn wel verdiende rust dagen.

26-1-2017.

Na een klus in Nederland ben ik kozijn hout gaan halen. Om mijn eigen kozijnen en deuren te gaan timmeren.
De bouw van het eerste kozijn heb ik weinig foto's van gemaakt, om alle verbindingen passend te krijgen nam veel van mijn tijd.

09-02-2017

Nu het eerste kozijn met dubbele deur klaar is, en alle mallen voor het frezen van scharnieren en andere passingen ook gemaakt zijn even tijd voor het maken van wat specifieke kozijnen.
De volgende foto's zijn van het kozijn om het stalraam heen, ik wou graag een oud stalraam plaatsen in een bestaande toog, maar wou ook dat het raam goed geisoleerd geplaatst kon worden in de muur dus heb ik er een kozijn van resthout omheen getimmerd.
Ook voor boven het aanrecht wou ik in eerste instantie een stalraam hebben, echter is dat plan gewijzigd in een 1,6mtr lang raam. De hoogte liet het niet toe om een stalraam te plaatsen boven het aanrecht.
Ook in de opening van de oude zolder deur wou ik een kozijn met glas hebben.
Nu alle specifieke kozijnen klaar waren kon ik verder gaan met de drie grote kozijnen van 2,6mtr bij 2mtr met dubbele deur, dit was eigenlijk gewoon serie werk en daarom heb ik deze tot het laatst bewaard.
Een voorbeeld van de koud verbinding die ik heb toegepast op deze kozijnen.
Alle drie buiten kozijnen klaar, en nu de deuren .
De vinger verbinding die ik heb toegepast op de deuren.

11-02-2017

Alles serie matig gezaagd en klaar gemaakt voor de deuren, nu een kwestie van de laatste passingen op maat maken en assembleren.
En alle deuren verlijmen.

23-02-2017

Alle deuren klaar en verlijmd, volgende stap inbouw espagnolet in frezen, en een bijpassend sluit systeem om er normale loop deuren van te maken.
Alle deuren die klaar zijn direct in de grondverf zetten inclusief de kozijnen.

27-02-2017

Alle kozijnen zover klaar en in twee lagen grondverf staan, nu is het tijd voor nog meer slopen.
Gelijk een draagbalk gemonteerd die de bovenliggende muur draagt en aan de buitenkant de sier rand ondersteund.
Gelijk op de juiste hoogte een drempel/dorpel er ingemetseld, en op de achtergrond zie je ook het gat al in de muur onder de uitbouw.
En dan het plaatsen van de kozijnen, dubbel glas is ondertussen al besteld.
Tijdelijk tot het glas er is maar even een oude plaat in er in gezaagd tegen de tocht en regen.
Mijn oudste zon, werkt als schilder en glas zetter dus mocht bij mij ook lekker z'n ding doen.
En het laatste grote gat wat gemaakt moet worden.

15-3-2017

Alle ruiten ontvangen, alle gewone ramen HR++ en de deuren HR++ en gelaagd. Gelijk alle ruiten plaatsen.
,
Tot zover de eerste grote stappen van de verbouwing.

22-03-2017

Volgende stap, buizen onder de keukenvloer door trekken voor stroomkabels en andere leidingen die van de kelder naar de schuur moeten lopen. Ik leg gelijk twee grote 125mm buizen in de grond, dan kan ik toekomstig altijd nog iets extra hier doorheen trekken zonder de vloer er uit te halen.
En bij het breken van de vloer kwam ik deze dikke stenen tegen, ben er nog niet helemaal zeker van waarom zulke dikke stenen zijn gebruikt.
Vanaf de kelder twee 125mm riool buizen gelegd naar de werkplaats, een voor elektra en de andere voor leidingen. Gelijk een stuk touw er bij in getrokken om later
Bij het uitgraven van de oude binnenvloer kom ik nog oude funderingen tegen en zandsteen blokken te groot om te tillen.
Ondertussen is de vloer weer dicht gestort en zijn we weer op klus, dus het huis mag even wachten tot ik weer terug ben.
Weer een kleine update, ondertussen alle kozijnen in de lakverf staan en ook de uitbouw krijgt langzaam vorm. Voor de rest deze zomer het een en aan tuin onderhoud en hobbie MTB.

01-10-2017

Na een natte korte zomer weer tijd om verder te gaan met de keuken, alle stroom kabels getrokken en aangelegd ook gescheiden leidingen met daarin luidspreker draden.
Ook gelijk twee cv leidingen aangelegd voor een toekomstige houtkachel met circulatie systeem voor de cv, leidingen goed geisoleerd onder de vloer door en met water druk af getest op dichtheid.
Toen werd het tijd voor de vloer isolatie, ik heb van ondernaar boven gelegd Vocht/dampwerende folie met daarop een 5mm islatielaag daar weer bovenop 2cm polystireen daar weer 5mm isolatie deken en daarbovenop een reflectielaag met een haaks patroon wat wel handig leek bij het leggen van de vloerverwarming. Vervolgens heb ik 8mm bewapeningsmatten gelegd a, voor de versteviging van de vloer en om de vloerverwarmingsbuizen op vast te leggen.
De buizen/leidingen in een slakkenhuispatroon gelegd met een HopH maat van 10cm, de vloerverwarming wordt uiteindelijk de hoofdverwarminh van het vertrek.

17-11-2017

Na een hoop zoeken ben ik uitgekomen bij een beton van SIBO en wel de sibofloor Deze vloer is speciaal geschikt voor vloerverwarming, vloeit zelf uit en is zelf verdichtend.
En het was eindelijk zover, de pompwagen even zodanig opstellen dat de cementwagen er direct achterpast en niet op het natte gras staat weg te zakken.
En vervolgens de yoghurt dikke beton er in pompen.
En de vloer na het storten.
Momenteel erg druk met werk en verbouwen, toch even voor de winter aan nog een paar kleine update's
En eentje met het fornuis, dit fornuis is electrisch en op hout gestookt het laatste gedeelt heeft ook nog een cv instalatie waardoor het cv systeem verwarmt kan worden zodra er op hout gekookt wordt.
Momenteel werkend aan stucken en lakken, en daarna tegelen en een aanrecht maken van beton.
Momenteel erg druk met werk en andere hobbies, dus even een korte update hoe de keuken er bij staat.
Blijft er nog wat afwerk werk over, plinten, kozijnen schilderen, nieuwe stoelen maken en nog wel wat.